Borettslag lar seg lure av «vedlikeholdsfritt»

vedlikeholdsfritt7001-600x600

Et stort antall borettslag i Norge har latt seg lure av fasader som skal være vedlikeholdsfri. KTV Group-sjef Kennet Nilsen sier det er vanskelig å rengjøre slike fasader som har stått ubehandlet i årevis.

KTV Group har et stort antall vedlikeholdsavtaler med borettslag, spesielt i bergensområdet. Han er oppgitt over mangelen på vedlikehold av vedlikeholdsfrie fasader. Dette er fasader som gjerne ble tatt i bruk på 70,80 og 90-tallet.

– Meningen er ikke å rette kritikk verken til leverandørene eller de som har kjøpt slike fasader, men heller rette en advarende pekefinger på at uansett hvor vedlikeholdsfritt man kjøper, finnes det ikke noe som er fritt for vedlikehold. Vær og vind vil i løpet av årene tære på fasader og vi merker at det er vanskelig å rengjøre såkalte vedlikeholdsfrie fasader, sier Nilsen. Han mener borettslag og andre entreprenører som bygger må være bevisst på å formidle at fasdader trenger vask og vedlikehold.

– De tyngste prosjektene vi har er vedlikeholdsfrie fasader. Vi klarer ikke å få bort all skitten som har festet seg gjennom mange år. Styret i borettslagene har, naturlig nok, tenkt at skitten vaskes bort av seg selv, sier han. Nilsen merker at fasader som ikke er solgt som «vedlikeholdsfri» er langt bedre ivaretatt.

– Det er vesentlig forskjell. Fordi denne type fasader har fått pleie og stell og dermed ikke kommer i en situasjon hvor dritten, som grønske,  limer seg fast til fasaden. Når dette belegget sitter i fasadene år etter år, blir det en del av fasadene som ikke er mulig å rengjøre,  sier han.