Bør innføre sertifisering av ventilasjonsanlegg

ventilasjonskanal-600x450

KTV Group vil ta til orde for at det innføres sertifisering/kontroll knyttet til vedlikehold av ventilasjonsanlegg. Selskapet har gjenomført ventilasjonsrengjøring på en rekke offentlige og private bygg i Bergen og tendensen er urovekkende: Forfall og manglende ventilasjonsrengjøring går igjen i svært mange bygg.

Heldigvis er stadig flere opptatt av godt inneklima, og vi opplever en kraftig økning i henvendelser innen inspeksjon og rengjøring. KTV Group har i årevis påvist at bygninger, spesielt offentlige, henger langt etter med vedlikehold av ventilasjon, og det er tydelig at dette er en utfordring som er satt på dagsorden med skoleforfallet i byen.

Bildene som vises i denne artikkelen er bare et lite utvalg av våre funn innen ventilasjon i Bergen. Vi har ennå ikke inspisert et anlegg som ikke hadde et kritisk behov for rengjøring.

For å si det enkelt; har ikke ventilasjonsanlegg vært sjekket eller rengjort på fem år, må dette undersøkes snarest. Har det ikke vært gjort noe med ventilasjonsanlegget på ti år eller lenger, er det overhengende risiko for at inneklimaet er helseskadelig. Det burde derfor vært en synlig sertifisering på alle bygg om når ventilasjonsanlegget sist var rengjort og når neste inspeksjon vil finne sted, på lik linje man ser i heiser – når kontroll sist var utført og tidspunkt for neste gjennomgang.

ventilasjon_600-600x600